fredag 1 oktober 2010

Oxsvans med svamp och råg

En fördel med att jobba hemifrån ibland är att man kan göra långkok även på vardagar för även om denna rätt tog närmare sex timmar att tillreda så krävdes det väldigt lite tillsyn. Jag tycker det är ganska kul att laga fulkött både för att det inte kostar en förmögenhet men också för att om man ger lite kärlek så får man så mycket tillbaks.

Ingridienser
Oxsvans i bitar
Lök
Två lagerblad
Några pepparkorn
Svamp
Lite rödvin
Grädde

Råg
Granatäpple
Äpple


Oxsvans
Börja med att snabbt bryna köttbitarna i smör och olja tillsammans med grovhackad lök. Bräsera (koka i lite vatten i pannan) sedan köttet i ca fyra timmar tillsammans med kryddorna. När köttet är färdig låter du det svalna lite innan du rensar bort ben och fett. Häll köttspadet genom en sil. Stek på lite svamp i smör och olja och tillsätt sedan köttspadet och slå i en skvätt rödvin. När det börjar närma sig servering lägger du i köttet och slår på en skvätt grädde.

Råg
Rågen ska blötläggas runt 8h före tillagning. Det tar ungefär 1.5h att koka råg.

Servering
Vi serverade med lite granatäpple och vanligt äpple för att få in lite friskhet i denna annars ganska tunga rätt. Vi hade också ett nybakt halvgrovt surdegsbröd gjort på grönsaksfonden från igår samt mixad pumpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar