söndag 17 oktober 2010

Macka med bitig aubergineröra och smörstekta kantareller

En sjysst förrättsmacka som är lätt att göra men smakar kanon. 90% av receptet för aubergineröran kommer från kokboken "Meze hos halv grek plus turk".

Tyvärr missade vi att ta ett foto när vi åt så det blev ett dagen efter, utan kantareller med lite av röran som blev kvar.

Ingredienser (4st)
Mörkt surdegsbröd - 4 skivor
Kantareller ca6-8st per macka

Aubergineröra
Aubergine 1st
Bröd - ett par skivor
Vitlöksklyftor 2st
Chili - 1/2 chili, utan kärnor
Olivolja - 1dl
Salt & peppar

Instruktioner
Börja med att smörja in auberginen i olja och bränn på den högt upp i en ugn i ca 20min på 200grader, vänd ofta i ugnene så den bränns runt om. Skala auberginen och lägg köttet i en behällare. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom hälften av oljan. Mixa blandningen till en puré och tillsätt olivolja tills den får en konsistens du är nöjd med.

Stek kantarellerna.
Jag provade en för mig ny metod som funkade bra. "Vetenskapen" bakom denna metod är att smakämnerna i svamp inte är lösliga i vatten, utan fett.
Ta en stekpanna och häller i ett par centiliter vatten och dra på värmen med kantarellerna i och ett lock på. Det kokande vattnet gör att vattnet i svampen snabbt börjar koka bort, vilket är vad man vill för att svampen ska sjunka ihop för att få större kontaktyta med pannan som möjligt, så att man kan börja steka. När tillräckligt vatten har kokat bort från svampen tar man bort locket och häller bort eventuell vätska i kastrullen. Släng i en klick smör och stek svampen.

Servering och smak
Aubergineröran blev supergod och både vitlöken och chilin gav den en god spets. Att tillsätta bröd i röran ger visserligen en bra konsistens men det blev lite kaka på kaka att servera på bröd, så just den delen kan nog skippas om man gör just denna rätt. Vill man bara ha den som en röra till något annat funkar brödet bra. Kantarellerna var så klart supergoda, men det är de ju alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar