lördag 30 oktober 2010

Provokativt långkok - 30h kyckling

Det här långtidsexperimentet kräver att man är öppen för nya upplevelser, och påbörjar middagen två dygn innan den skal ätas.

Otippat nog kommer även inspirationen till detta experiment från Heston Blumenthal.

Vi började med att låta kycklingen ligga i ett saltbad i 10h, sen kokades den två gånger á 30sekunder för att döda av bagerierna på ytan. Sen fick den torka i kylen i 14h innan den var färdig att tillagas. Kycklingen var en ekologisk bjässe på 2.8kg och vi tillagade den i ugn i 7h på 65grader. När den var färdig fick den en snabb stekning på en jättevarm panna i två minuter. Efteråt så injicerade jag också lite smör som hade brynt med vingarna.

Vad denna tillagning gjorde var att ge en helt otroligt saftig kyckling med all vätska bibehållen. Vid tillagning på högre temperatur drar sig proteinerna samman och pressar ur vätska. Konsistensen var faktiskt såpass saftig att hjärnan protesterade och insisterade på att den var rå, även om så inte var fallet.

Den smakade väldigt gott men jag saknade trots allt den där grillade smaken lite, men ibland är det kul att pressa gränserna lite och jag hoppas att våra middagsgäster inte blev för chockerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar