måndag 18 oktober 2010

Portergryta med vildsvin, rotfrukter, glaserade morötter, karameliserad lök och surdegscrunch

I skåne finns det uppenbarligen massor av vildsvin (inte för att vi ser några från vår lägenhet i stan) och nu under jaktsäsong vore det ju synd att inte passa på att avnjuta lite av detta då köttet både är kanongott och väldigt prisvärt. Vi har inte lagat så mycket mat på öl tidigare och tänkte att det kunde va kul att pröva. När vi i helgen fick finbesök av Kristian & Louise från Helsingborg blev det ju ett utmärkt tillfälle att testa.

Ingredienser (4pers)
- Portergryta
Vilsvinskött 800g i bitar
Köttbuljong ca0.75liter - Jag använde en lammbuljong jag gjort tidigare
33cl Porter
1st Äpple
8st Potatisar
2st Sötpotatisar
½ Sellerirot
1st Lagerblad
1st Chili - hackad utan kärnor
Torkad timjan, torkad rosmarin, peppar
Smör & Olja
Salt & peppar
- Karamellisterad lök
1st Röd lök
1st Gul lök
2st Vitlök
Rapsolja
- Glaserade morötter
3st Medelstora morötter
Honung
Smör
- Lite crunch på toppen
Friterad surdeg

Portergryta
Ställ ugnen på 160grader. Ta en gryta och bryn köttet på spisen i smör och olja. Häll på ölen och buljong så att det täcker köttet. Skala och klyfta ett äpple och lägg i. Tillsätt kryddorna och ställ in i ugnen (man kan också tillaga på spisen men jag föredrar ugnen då den ger större kontroll över temperaturen). Tillaga i ugn i ca 2h. Häll på lite med buljong om vätskan börjar dunsta. Efter 1½h, tillsätt de skalade rotfrukterna.

Karamelliserad lök
Strimla löken fint och lägg i en stekpanna. Häll på olja så att det nästan täcker löken. Stek på låg värme i 2h. Löken ska först börja få färg mot slutet. Karamelliseringen gör att löken blir väldigt söt och smakar fantastiskt.

Honungsglaserade morötter
Strimla morötterna på längden och stek på låg värme i en panna med smör och honung.


Servering och smak
Stapla upp enligt följande; gryta, morötter, lök, crunch. Eftersom det är friterat surdegsbröd på toppen behövs inget bröd till denna rätt. Jag tycker inte att jag kunde känna någon smak av porter i grytan, men det gjorde inte så mycket för den smakade helt suveränt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar