lördag 16 oktober 2010

Ingefärsglass, salta rödbetsflarn, maräng olivolja och salt

Här är en efterrätt som kräver lite förberedelse, men när det väl är gjort slipper man stå och meka när den ska serveras. Jag tycker smakkombinationerna är riktigt bra och och rödbetsflarnen sätter verkligen pricken över i:et. Marängen är kanske lite överflödig men det är ju synd att slänga äggvitorna som blir över från glassen.

Salta rödbetsflarn
Att göra flarn på rotfrukt och frukt är nåt vi experimenterat med lite av och till med varierande resultat. Det är lite känsligt i vilken temperatur de torkas och på vilket underlag och det har tagit lite tid innan vi kommit fram till ett resultat vi kan känna oss nöjda med.
Vi har några gånger använt bakplåtspapper för att torka på, men det brukar va ganska svårt att få bort flarnet när det torkat. En nyligen anskaffad silikonmatta har verkligen förbättrat resultatet väsentligt.

Börja med att koka och skala rödbetorna och kör dem sedan med en mixerstav till purékonsistens. Bre ut purén tunt på silikonet (som i sin tur ligger på en ugnsplåt) och strö över lite flingsalt. Det är lättast att använda en platt tårtspade för att få pastan jämn. Torka i ugn på 40grader i 8-10h.


Ingefärsglass (till fyra personer)
Ingefäran ger en god lite skarp smak på glassen. Vi har ingen glassmaskin men jag tycker i alla fall att man får ett klart godkänt resultat bara med frysen. När jag tidigare gjort glass har jag rört runt med jämna mellanrum under frysprocessen, men de sista gångerna har jag hoppat över det och det har blivit precis lika gott.

Äggula 80g (4st)
Socker 150g
Mjölk 250g
Grädde 250g
Vaniljpulver 1krm
Ingefära 4cm riven (Jag skar faktiskt ingefäran tunt, men jag tror faktiskt att det hade varit bättre att riva den istället för att få fram mer smak)

Blanda mjölk, grädde, vanilj och ingefära i en kastrull och sjud på låg värme nån timme.  Blanda ägg och socker fluffigt. Vrid upp värmen på kastrullen tills det börjar koka och ta sedan av den. Vänd försiktigt ner i äggvispet och häll sedan tillbaks allt i kastrullen. Värm långsamt upp kastrullen till 84grader, om det värms upp för för fort kan det bli klumpar. Sila av vätskan och låt den sjunka lite i temperatur innan du ställer in glassblandningen i frysen.

Maränger (12 st stora)
Äggvita 140g (4 medelstora ägg)
200g (2dl socker)
Ättika - en skvätt

Vispa ingredienserna tills marängblandingen är så fast att den inte faller ur bunken när den hålls upp och ned. Klicka upp på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 1h 20min på 125grader.

Servering
Lägg upp glassen och ringla på lite olivolja och strö över lite flingsalt. Lägg på rödbetsflarnet och lägg på marängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar