lördag 9 oktober 2010

Småfågel rond TVÅ - Ingerfärsglacerad Skogsduva, chips på skocka & rårivna rödbetor

Sist jag kom hem med småfågel blev det kanske inte en dundrande succé så idag bestämde jag mig för att hoppa upp i sadeln igen. Ania är ute och reser de närmsta dagarna så det fanns ingen hemma som kunde protestera mot att jag åter kom hem med små vingade krabater. David på matforum.nu rekommenderade denna lilla film om hur man benar en vaktel och eftersom det lite väl köttigt sist så beslutade jag att bara servera filéerna denna gång.

Idag blev det dock inte Kricka utan jag fick med mig två skogsduvor hem. Även fast de har nästan samma storlek var det ganska mycket mer kött på duvan och det räckte faktiskt med en duva för min portion.

Duva
Skogsduva - en per person
Honung
Ingefära
Citron
Salt & peppar

Betsallad
Rödbetor
Olivolja
Äppelcidervinäger
Salt & peppar

Jordärtskockor

Tillredning

Duva
Börja med att göra glacen. Värm honung och ingefära på en panna. När det fått lite brunakig ton pressar man lite citron över det och tillsätter salt & peppar. Låt stå kvar på värme nån minut och ta sen av. Bena duvan och stek filéerna lätt på pannan och häll på glacen. Egentligen tycker jag vilt inte borde genomstekas men eftersom det var fågel var jag lite osäker och lät den gå helt genom (innertemperaturen var knappt 55 grader). Låt stå 10-15min innan servering

Betsallad
Skala och riv de råa rödbetorna. Häll på lite olivolja och äppelcidervinäger och tillsätt sedan kryddorna.

Jordärtskockor
Skala skockorna och skiva tunt. Stek i lite olja tills de får lite färg och gärna blir lite knapriga.

Smak
Den här gången tycker jag att det blev helt kanon. Ingefärsglacyren gav en angenäm rund ton men duvan hade fortfarande kvar sin vilda smak, utan att vara för torr. Skockorna var första gången jag provat att göra på det här sättet men de kommer garanterat att återkomma på matbordet. Den kalla betsalladen gav också en frisk kontrast. På det stora hela måste jag säga att jag blev jättenöjd med kvällens solomiddag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar