söndag 12 september 2010

Råg i rågbröd

Ett hard core surdegsbröd med massor av syra. Detta recept ger två stycken bröd.
Steg 1 - surdegen
I bytta 1;
100g surdegsgrund på råg
200g grovt rågmjöl
300g vatten
Blanda och täck med plastfolie
I bytta 2;
300g rågkorn (de jag använde kom från Saltå kvarn)
~450g kokande vatten
Häll det kokande vattent över rågen och ställ en tallrik över
Låt bägge blandningarna stå 8-10h.
Steg 2 - degen
Surdegsblandningen
Den skållade rågen
300g dinkelmjöl (fullkorn)
500g grovt rågmjöl
300g vatten
20g salt
Blanda allt noga och låt stå täckt med plastfolie i 5-6h. Det är ganska kladdigt.
Steg 3
Häll över degen i två smorda och mjölade brödformar. Strö över lite solrosfrön och toppa med lite vitt mjöl. Lämna i ca 2h under handduk.

Ställ ugnen på max ca45min innan brödet ska in så att ugnen blir riktigt varm. Ställ in en extra plåt under gallret. När brödets åker in ställer du ner ugnen på 250°. Släng in en kopp vatten på plåten så att det kommer massa ånga i ugnen, det ger en bra skorpa. Ställ ner ugnen till 200° efter 15min och öppna dörren för att släppa ut lite fukt. Ta ut brödet när det har en innertemperatur på runt 98°. Det tar ca 50-55min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar