torsdag 16 september 2010

Pumpapizza på surdeg

Det är lite bök att göra en surdegspizza en vardag men med lite planering går det. Idag tänkte vi att vi skulle göra en säsongsinspirerad pizza med pumpa på. Det funkade jättebra.

Detta recept är för ungefär fem st mellanstora pizzor.


Degen
Kvällen innan:
Blanda 70g surdegsgrund med 100g mjöl och 150g vatten och täck med plastfolie
Morgon:
Gårdagens surdeg
250g Vatten
Drygt 500g mjöl (jag tog hälten fullkorn och hälften vete)
10g salt
Knåda och låt komma igång med jäsningen lite och ställ sen in i kylen i en oljad plastbunke med lock. Om du har möjlighet ska den tas ut ur kylen vid lunchtid. I ärligheten namn så glömde jag den faktiskt framme hela dan och den var på väg ner igen när vi kom hem. Men det gick bra iaf, det burkar ju göra det.

Tomatsåsen
Vi gjorde en snabb vardagssås med bara passerade tomater, peppar och vitlök. Tyvärr var det Ania som var ansvarig för såsen så det kom inte med nån chili...synd för det höjer verkligen smaken.

Toppning
Mozarella, på bit, ingen gul riven smörja
Tomatsåsen
Oliver
Gul lök
Tunna skivor pumpa (vi stekte dem lätt först så att de skulle hinna bli färdiga i ugen)
Zucchini
Sardeller, de är jäkligt salta så ta inte för många

Jag föredrar att montera pizzorna på ett baklåtspapper. Det gär dem lätta att transportera till ugnen och de riskerar inte att kladda fast på bakbordet.

Sätt på ugen på 250g i god tid. En baksten gör att det smakar dubbelt så gott som om man kör dem på plåt. Det tar ungefär 7min i ugnen.

Vi serverade med en grönsallad, lite riven picorino och ett glas mustigt rött.

1 kommentar:

  1. En baksten är nästan ett krav när man gör pizza hemma. Den är också användbar när man bakar bröd.

    SvaraRadera